Dobre sushi to idealna kompozycja wszystkich składników. To wyjątkowe połączenie ryżu, ryby oraz dodatków. Trzeba jednak wiedzieć, że ryż do sushi przygotowuje się nieco inaczej niż np. do tradycyjnej zupy. Jeśli panujemy zatem przygotować sushi samodzielnie w domu warto poznać kilka zasad dotyczących tego, jak przygotować idealny ryż do sushi.

Do sushi nie można wykorzystać każdego ryżu.

Musi być to ryż bardzo dobrej jakości. Przede wszystkim powinien być krótkoziarnisty, szlifowany i co ważne powinien być powlekany dużą ilością skrobi. Dzięki niej ryż zachowa swoją kleistość. W kształcie ryż do sushi jest niemal okrągły.

Przygotowując ryż

Zacząć należy od jego dokładnego wypłukania, np. w misce. Po wypłukaniu ryż powinno pozostać się w wodzie na jeszcze ok. 30 minut. Po tym wszystkim ryż jest gotowy do gotowania. Po odsączeniu ryżu wkładamy go do garnka z wodą. Ważne są tu proporcje. Stosunek ryżu do wody powinien wynosić 4:5. Ważne jest to, aby nie stosować żadnych przypraw, ani dodatków. Ryż doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy gaz do minimum i czekamy aż woda się wyparuje. Ryż jest już prawie gotowy. Pozostawiamy go jeszcze w garnku, a następnie przechodzimy do przygotowania specjalnej marynaty.

Do przygotowania marynaty do ryżu potrzebne będą trzy składniki: ocet ryżowy, cukier oraz sól. Jak zatem widać składniki są minimalne. Przygotowanie marynaty polega po prostu na wymieszaniu wszystkich tych składników w odpowiednich proporcjach. Teraz nie pozostaje nic innego jak połączenie ryżu i marynaty. W tym celu przełożyć należy ryż z garnka do miski po polać marynatą. Wszystko należy dokładnie ze sobą wymieszać. Pozostaje już ostatnia czynność. Miskę przykrywamy i czekamy aż ryż ostygnie. Ryż do sushi gotowy. Jak widać nie ma w tym nic trudnego.

Jeśli jednak przygotowujemy ryż do sushi po raz pierwszy


Warto jest spróbować sushi i zawartego w nim ryżu przygotowanego przez mistrza sushi. W tym celu najlepiej będzie wybrać sushi bar i tam spróbować oryginalnego sushi. Jeśli nie jest to możliwe, wówczas porcję sushi możemy zamówić do domu. Wiele restauracji japońskich posiada ofertę cateringu i bez problemu dostarczą gotowe potrawy pod wskazany adres.

Jak wspomniano we wstępie, sushi to idealna kompozycja wszystkich składników. Zarówno ryżu jak i alg, któregoś z rodzajów ryb lub owoców morza, a także wasabi, imbiru oraz sosu sojowego. Wszystkie te elementy składają się na wyborny smak sushi. Nawet jeśli uda nam się przygotować idealny ryż nie można zapomnieć o innych składnikach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here